Ett kreditkort har en rad olika fördelar och är ute och reser mycket kan dessa visa sig lite extra mycket. Ett kreditkort innebär nämligen inte bara att du kan handla saker och betala först om en viss tid utan ger dig även i många fall saker som reseförsäkring och avbeställningsskydd. Vissa kreditkort ger dig till och med en extra olycksfallsförsäkring om du är på resande fot.

Vilka villkor som gäller på de olika kreditkorten skiljer sig ofta en hel del och en jämförelse mellan alternativen är en självklarhet för medvetna och reseglada konsumenter.

Reseförsäkring och avbeställningsskydd

Väljer du att betala resan med ditt kreditkort så innebär det i många fall att du automatiskt får en reseförsäkring och ett avbeställningsskydd från din kreditkortsgivare. Vissa reseförsäkringar är väldigt omfattande medan andra snarare ska ses som ett komplement till den reseförsäkring som vanligtvis ingår i din hemförsäkring.

Avbeställningsskydd erbjuds nästan alltid som ett tillägg när du ska boka resan. Ingår detta om du betalar med ditt kreditkort är det är utgift du slipper och du slipper samtidigt oroa dig för att inte få dina pengar tillbaka i fall du skulle bli sjuk eller av någon annan anledning inte kan åka på din resa.

Jämförelse av kreditkort

Nedan har vi valt att jämföra tre av de vanligaste kreditkorten och de fördelar och kostnader respektive kreditkort innebär om du tar med dem på din resa:

Remember More

remember-more-kreditkort

ICA Bankkort Plus

ica-bankkort-plus

Norwegiankortet

norwegiankortet

Uttagsavgift utomlands 3 %, minst 35kr 0kr 0kr
Valutapåslag utlandsköp 1,50 % 0 % 1,75 %
Reseförsäkring Avbeställningsskydd, Bagageförsening, Försening färdmedel, Missad Avresa, Nödbiljetter, Nödkontanter, Olycksfallsskada och Självriskskydd Omfattande reseförsäkring med avbeställningsskydd Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Bonuspoäng vid köp

(läs mer om bonus nedan)

1 % på allt. Kan fås utebetalt. 1 % på ICA, 0,5 % på andra köp. Kan fås utbetalt. 1% på allt. 20 % på flyresor. Kan endast användas i Norweigans shop.

Tabellen är hämtad från Kreditkort.nu där du kan göra en mer omfattande jämförelse av kreditkort.

Som du kan se så finns vissa stora skillnader mellan dessa kreditkort. Vilket som passar dig och din resa är självklart individuellt och beror på hur och var du planerar att använda ditt kreditkort.

Bonus och återbäring

Många kreditkort har idag någon form av bonus-/återbäringssystem. I korthet innebär detta att du får poäng, alternativt återbäring, på allt du handlar med ditt kreditkort. Med vissa kreditkort innebär det i praktiken att du får rabatt på allt du köper (ofta 0,5-1,5 %), med andra kreditkort kan du använda bonusen till att köpa vissa varor/tjänster.

Att jämföra kreditkort är ett enkelt sätt att spara pengar

Det är lätt att tycka att “kreditkort som kreditkort” och det är dessvärre många som gör det. Faktum är att kreditkort skiljer sig väldigt mycket från varandra och framför allt om du ska på en resa så rekommenderar vi att du jämför vilka villkor, erbjudanden och avgifter som gäller. Med en jämförelse kan du enkelt se vilket som är det bästa kreditkortet för just dig och din resa och spara stora pengar.

Resa med kreditkort