Att ta flyget till resmålet är det överlägset snabbaste sättet att resa. Och ibland det enda alternativet, om du inte nöjer dig med en tripp till grannlandet. Givetvis har alla transportsätt både för- och nackdelar, men vinsterna med flyg är många. Med flygresor kan du koppla av helt och hållet och njuta av att någon annan sköter din transport. Förhoppningsvis kommer du fram utvilad och pigg på att upptäcka resmålet.

Flygresa till paradiset

Flygresan

Olika människor har olika krav på vad som anses vara en trivsam flygresa. Fundera på vilka dina krav är! Är du beredd att betala lite mer för att få större benutrymme? Måste du arbeta under resan och behöver tillgång till wifi? Tänk också på om du behöver upp och sträcka på dig emellanåt – i så fall kan det vara en god idé att boka en sittplats vid gången. Siktar du däremot på att sova dig igenom hela resan är det klokt att begära en fönsterplats där du slipper bli störd. Om det serveras mat på planet är det viktigt att du inte glömmer att meddela flygbolaget eventuella allergier.

Ytterligare en aspekt att ha i åtanke när du bokar din flygresa är att resan ofta blir billigare om du mellanlandar någonstans eller åker på obekväma tider. Fundera på vad som är viktigast för dig; att spara in lite pengar på transporten eller att unna dig lite mer.

Att tänka på innan resan

En av de viktigaste sakerna att undersöka när du bokar din resa är om resmålet kräver visum eller har speciella krav på ditt pass giltighetstid. Många länder har som krav att ett pass måste vara giltigt i ett visst antal månader efter din inresa. Likaså kräver en del länder att du har ett giltigt visum, och handläggningstiden kan skilja sig avsevärt från land till land. Vissa länder kräver att du skickar in papper i god tid innan din resa, medan det i andra räcker med att du ansöker vid ankomsten till landet. Det är ditt eget ansvar att se till att du har dina papper i ordning.

Likaså är det en god idé att noggrant undersöka hur mycket bagage du får ta med dig på resan. Det är aldrig roligt att behöva betala extra eller slänga saker som du inte kan ta med dig. Var också uppmärksam på om flygbolaget har speciella måttbestämmelser för handbagaget, så att du inte riskerar att behöva checka in saker som du vill använda under flygturen.

Transfer till och från flygplatsen

Det är alltid klokt att förboka transfer till och från flygplatsen. På så vis vet du att du kommer i tid och till rätt plats, utan att behöva stressa med kollektivtransport och biljetter på plats. En stor fördel med transfer är att avgångstiderna är anpassade efter flygen, och dessutom har transferbolagen ofta tät kontakt med flygbolagen om du skulle råka ut för förseningar. Du slipper dessutom försöka sätta dig in i hur lokaltrafiken fungerar det första du gör när du landat, eller riskera att behöva betala en dyr taxiresa.

Du kan boka transfer på olika vis, men det lättaste är att göra det via flygbolaget eller via flygplatsens hemsida. Om du bokar med samma flygbolag som du rest med får du ofta ett betydligt lägre pris. Reser du på en begränsad budget finns det ofta oberoende bussbolag att boka transfer med. Ha dock i åtanke att restiden kan bli längre och att du inte kommer ”till dörren”, som du ofta gör om du bokar med ditt flygbolag.