DrömhotellSjälva boendet är för många en av de allra viktigaste faktorerna under en resa. Fundera på vad du prioriterar. Vill du unna dig det allra bästa i boendeväg, eller vill du kunna vara borta längre och då dra ner på boendekostnaden? Oavsett vad du väljer så finns det boenden för varje smak och plånbok.

Typ av boende

Om du prioriterar ett billigt boende och kan tänka dig att göra avkall på standarden är ett vandrarhem eller hostel det bästa alternativet. Det kan också vara en god idé att kika på om det finns privata boenden att hyra på resmålet, till exempel genom sajten AirBnB. Men om du är ute efter något lite lyxigare är givetvis ett hotell att rekommendera.

Hotell finns i alla möjliga prisklasser och nivåer på standard. På de allra flesta hotell ingår frukost, men inte på alla. Dubbelkolla så att du får vad du vill ha. Likaså kan det vara värt att titta på om hotellet erbjuder andra bekvämligheter som du är ute efter, till exempel wifi och tv.

Om du vill ha mer än bara frukost är ett all inclusive-boende att rekommendera. Där betalar du ett paketpris för kost och logi, och äter och dricker sedan hur mycket du vill under din vistelse där. Ofta finns det gott om olika maträtter att välja på och en uppsjö av alkoholfria och alkoholhaltiga drycker.

Om du vill lyxa till det ytterligare erbjuder många resmål mer avskilda boenden, till exempel bungalows. Generellt sett ingår samma service i bungalows som på ett vanligt hotell, exempelvis gällande städning och frukost.

Skydda dina värdesaker

När du är på resande fot har du ofta flera värdesaker med dig, till exempel kreditkort, kontanter och pass. Tänk på att förvara dessa värdesaker säkert. Ett klassiskt knep är att inte lägga alla värdesaker på samma plats, utan att förvara dem på olika ställen både i rummet och i packningen.

Om du har mycket kontanter med dig är det däremot klokt att fråga efter säker förvaring på ditt hotell. Detsamma gäller givetvis pass, laptop och andra eventuella dyrbara saker som du har med dig. De allra flesta hotell och andra semesterboenden har tillgång till värde- eller kassaskåp där de kan förvara de saker som du är rädd om. Var dock uppmärksam för regler kring uthämtning av värdesaker. Ibland har hotellen speciella tider då de vill att värdesaker hämtas, så riskera inte att glömma att hämta ut ditt pass innan hemresan.

Tänk också på att du behöver kunna legitimera dig både när du hämtar ut dina saker och vid andra tillfällen på resan, exempelvis om du köper alkohol eller hyr bil, så lämna inte in alla dina identitetshandlingar.

Boendet hjälper dig gärna

När du besöker ett nytt resmål kan det vara svårt att veta vilka turistattraktioner som är värda att bevista, vilka restauranger som är bra och om det är värt att göra några extra utflykter. Ta då hjälp av ditt hotell. Personalen på ditt boende finns där av precis den anledningen. Ofta hittar du redan i receptionen och på ditt rum en mängd broschyrer om intressanta platser i närheten och restauranger att besöka, men ber du personalen om råd kan du oftast få mer hjälp än så.

På de allra flesta hotell hjälper de dig gärna med att boka utflykter, hyra bil eller reservera bord på en lokal restaurang. Personalen kan närområdet och det inhemska språket, så utnyttja det! Ett klassiskt råd för att komma bort från de mest turisttäta stråken är att fråga hotellpersonalen vilken strand som de själva brukar åka till eller vilken restaurang som de själva tycker om att äta på. På så vis kan du få tips om platser som kanske inte alla turister får en chans att komma till.