Vissa anser att tillgång till internet idag borde ses som en mänsklig rättighet och vi är faktiskt på god väg till en hundraprocentig täckning världen över. Internet finns numer i alla världens hörn och blir mobilt-bredband mer och mer tillgängligt för alla. Länge har internet på semestern varit begränsat till hotellens frustrerande långsamma WiFi och mobilsurfen med enorma räkningar som bieffekt. Men vi ser nu fler och fler operatörer med erbjudanden om billigare surf utomlands, det blir allt vanligare med WiFi-nätverk och inom vissa områden till och med helt och hållet borttagna kostnader för dataroaming.

Samma kostnader som för mobilsurf

Det absolut viktigaste att komma ihåg om du vill ta med ditt mobila bredband utomlands är att alltid kolla med din operatör vilka priser det är som gäller. Vid användning av ett mobilt bredband gäller ofta samma priser som för mobilsurf med mobilen, dvs. tiotal kronor/MB och i slutändan en tusentals kronor stor mobilräkning. Var därför mycket försiktig med att använda ditt svenska SIM-kort utomlands.

Hos vissa operatörer går det att anmäla/aktivera speciella villkor för att kunna surfa billigare utomlands men även dessa är i de flesta fall dyra historier där ett besök på en hemsida kostar dig ett antal kronor. Genom att göra en jämförelse innan du ger dig av så kan du hitta det billigaste mobila bredbandet för just din resa.

Lokalt SIM-kort ofta ett bra alternativ

På många platser, framför allt i större städer, går det enkelt att få tag i lokala SIM-kort som har betydligt mer överkomliga priser när det kommer till mobilsurf än de svenska alternativen. Du kan ofta välja mellan abonnemang och kontantkort och SIM-kortet kan du sedan använda med ett mobilt bredband du tagit med dig själv eller ett mobilt bredband köpt på plats. Kommer du befinna dig på platsen i mindre än en månad så är kontantkort att föredra. En stor fördel med kontantkort är, hur länge du än ska befinna dig på platsen, att du har full koll på hur mycket pengar du gör av med på att surfa då du betalar för detta på förhand.

Leta efter Wi-Fi/Surfzoner

Det absolut billigaste alternativet för att få tillgång till internet är alltid att försöka hitta WiFi-nätverk. Även om de kan vara kostnadsbelagda så är WiFi-nätverk allt som oftast gratis. Enklast att hitta såna här nätverk som även kallas “Surfzoner” är det på restauranger, caféer och hotell. Även många tågstationer och flygplatser erbjuder nätverk som du kan ansluta dig till. Vanligt bland resenärer är att ansluta sig till WiFi så fort det finns möjlighet och den övriga tiden använda sig att ett mobilt bredband.

Använda mobilt bredband utomlands