Som många känner till så kan mobilanvändning på resa bli en väldigt kostsam historia. De allra flesta har vid det här laget lärt sig att stänga av mobildata och dataroaming men vad gör man om man trots allt vill använda mobiltelefonen?

Det finns mer än en lösning på det problemet och vilken som är den bästa varierar på var man är och hur länge man stannar. Ibland kan ett utländskt mobilabonnemang vara en bra lösning medan det ibland kan vara en bättre lösning att behålla sitt svenska mobilabonnemang.

Priserna varierar kraftigt mellan olika mobilabonnemang

Vare sig du ska utomlands i en vecka eller tre månader så är det en god idé att kolla med din operatör vad ditt mobilabonnemang har för utlandspriser. Även om du tror att du aldrig kommer behöva använda din telefon så kan det vara skönt att veta vad samtal, SMS och surf egentligen kostar. Nedan följer en lista med länkar till de största svenska operatörernas sidor med utlandspriser, klicka på namnet till din operatör för att läsa mer.

Telia Halebop
Telenor Fello
Tre Hallon
Tele2 Vimla
Comviq

Som du märker om du klickar dig in på 2-3 av sidorna så skiljer sig priserna åt markant. En jämförelse kan därför vara en väldigt bra idé för att hitta det billigaste mobilabonnemanget för just din resa.

Använd WiFi så mycket som möjligt för att spara pengar

Att ringa, SMSa och surfa kostar ofta betydligt mer utomlands än hemma i Sverige. Vad som däremot, precis som i Sverige, ofta är kostnadsfritt är att ansluta till och använda sig av lokala WiFi-nätverk. I många fall är detta något som erbjuds av hotell, restauranger, caféer och numer även på vissa bussar och flyg. I de flesta fall är nätverket gratis att använda Wi-Fimen kan även kosta en mindre summa per timme, dygn eller vecka. Är WiFi-nätverket kostnadsbelagt så är detta något alltid kommer framgå innan du börjar surfa.

Fördelarna med att ansluta sig till ett WiFi-nätverk istället för att använda sitt mobilabonnemang är självklart att det är kostnadsfritt samtidigt som det idag finns en enorm mängd appar som kan ersätta både samtal och SMS. För samtal kan du exempelvis använda Skype och för SMS finns till exempel Whatsapp. På så vis slipper du en dyr mobilräkning när semestern väl är slut.

Använda mobilen på resa